Hypotheek zelfstandig ondernemer of zzp’er

Eerst het slechte nieuws: ja, het regelen van een hypotheek voor zelfstandigen, zzp’ers, dga’s en vrijberoepsbeoefenaren kan best lastig zijn. Het goede nieuws: er is tegenwoordig gelukkig heel wat mogelijk. De aanvraagprocedure voor een hypotheek voor ondernemers is wel anders dan wanneer je in loondienst bent. Zo moet je namelijk kunnen aantonen dat je de afgelopen drie jaar een stabiel inkomen hebt gehad. Maar ook wanneer je dat niet kunt, zijn er mogelijkheden.

Nog even dit
Vanwege de extra haken en ogen aan een hypotheek voor zelfstandigen vragen we een wat hogere vergoeding voor onze diensten. Voor ons betekent het nu eenmaal meer werk dan een hypotheek voor iemand die geen ondernemer is. Ondanks die extra kosten is het nog steeds een zeer schappelijk bedrag, kijk maar.

Hypotheek ondernemer berekenen

Het is ons doel om voor jou een hypotheek te vinden die past bij jou als ondernemer. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Dus hoeveel kun je lenen? Daarvoor nemen we graag in een persoonlijk gesprek je situatie met je door. Zaken die we hierin bespreken zijn:

 • je financiële positie en wensen
 • je ondernemersinkomen
 • het inkomen van je partner
 • of je de woning deels zakelijk zult gebruiken (bijvoorbeeld als praktijkruimte)

Als nou in ons gesprek blijkt dat een hypotheek op dit moment niet haalbaar is, sturen we je niet onverrichter zake naar huis. Want ‘op dit moment niet haalbaar’ betekent niet ‘nooit niet haalbaar’. Dus we geven je tips mee die je op weg helpen naar een situatie waarin die hypotheek wel een mogelijkheid wordt.

Korter dan 3 jaar ondernemer?

Normaal gesproken moet je drie jaar ondernemer zijn om voor een hypotheek in aanmerking te komen. Maar zelfs wanneer je slechts één volledig boekjaar hebt, is een hypotheek niet uitgesloten. We bepalen dan je ondernemersinkomen op basis van je inkomen gedurende dat boekjaar. Werk je als ondernemer in dezelfde branche als waarin je in loondienst werkte? Dan nemen we het inkomen uit loondienst mee bij het bepalen van je ondernemersinkomen. Verder kijken we naar zaken als:

 • Verwachte resultaatontwikkeling
 • Ondernemersplan
 • Arbeidsverleden
 • Financiële situatie

In veel gevallen blijkt het alsnog mogelijk om een hypotheek voor jou als ondernemer of zzp’er af te sluiten. Zelfs wanneer je dat korter dan drie jaar bent. Het kan een beetje moeite kosten, maar die moeite doen we bij Buro SEB graag voor je.

Blijblijvend kennismakingsgesprek
Meer weten? We nodigen je graag uit voor een blijblijvend kennismakingsgesprek. Dat is een vrijblijvend kennismakingsgesprek waar je blij van wordt. Jij kunt rustig al je vragen stellen, wij brengen jouw wensen en de mogelijkheden in kaart. Neem voor het bepalen van het ondernemersinkomen in ieder geval de volgende documenten mee:

 • Jaarrekeningen die je al wel hebt
 • Meest recente aangifte inkomstenbelasting
 • Meeste recente salarisgegevens

Je vindt onze kantoorhuiskamer aan het Rapenburg, de mooiste gracht van Leiden. Liever afspreken bij jou thuis? Geen probleem. Buro SEB is er voor iedereen die een hypotheek wil. Niet alleen in Leiden, maar in heel Zuid-Holland. En daarbuiten.

Bel 071 203 22 75 of mail naar info@buroseb.nl voor een afspraak

Buro SEB is onder meer actief in:
Aalsmeer, Alphen aan den Rijn, Bennebroek, Bodegraven, Boskoop, De Zilk, Haarlem, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, Heemstede, Hillegom, Hoofddorp, Hoogmade, Katwijk, Koudekerk aan den Rijn, Kudelstaart, Leiden, Leiderdorp, Leimuiden, Lisse, Lisserbroek, Nieuwkoop, Nieuw-Vennep, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Oud Ade, Rijnsaterwoude, Roelofarendsveen, Sassenheim, Ter Aar/Langeraar, Valkenburg, Vogelenzang, Voorhout, Voorschoten, Warmond, Woubrugge, Zoeterwoude.